Last Mile Logistiek: 4 strategieën voor een duurzamere detailhandel in voedingsmiddelen

: Gepubliceerd op in Food

In de logistiek zijn er vaak veel hindernissen die genomen moeten worden en waarvoor aanzienlijke middelen nodig zijn. Perfecte planning en flexibiliteit kunnen het verschil maken tussen succes en mislukking. En milieuduurzaamheid wordt ook steeds belangrijker in het laatste deel van de value chain. Lees verder voor meer informatie over vier strategieën om de ‘last mile’ van de voedsellogistiek milieuvriendelijker te maken.

De vraag naar ‘last mile’ logistiek groeit

Digitalisering heeft de manier waarop mensen winkelen voor alledaagse goederen blijvend veranderd, en de detailhandel in voedingsmiddelen vormt hierop geen uitzondering. De sector is al veranderd door nieuwe en veranderende bedrijfsmodellen en door de sterke groei van e-commerce. Bovendien is het consumentengedrag veranderd. Consumenten willen kunnen kiezen tussen:

  • verschillende verkoopkanalen
  • afhalen in de winkel en
  • thuisbezorging.

Maar het laatste deel voordat de consument wordt bereikt, is het stuk met de grootste impact. Net als in de sport is de laatste ronde vaak het moeilijkst. In de logistiek zijn een perfecte planning en maximale flexibiliteit op de laatste kilometers de sleutel tot succes in de laatste loodjes tot aan de finish.

Wat is de ‘last mile’ precies?

De last mile beschrijft het laatste deel van een levering aan de consument. Het is de laatste schakel in de value chain of supply chain en speelt een enorm belangrijke rol.

The picture shows a home delivery of groceries. A young delivery man hands a young woman a crate full of fresh vegetables. The woman ordered the groceries online and has them conveniently delivered to her home. The wooden crate holds fresh tomatoes, radishes, onions, eggplants, lettuce, broccoli, zucchini and peppers. The two are looking at the vegetables and smiling.

Groene ‘last mile’ logistiek als concurrentiefactor

Last-mile leveringen hebben een hoge koolstofbelasting. Uit een studie van het World Economic Forum blijkt dat het aantal bestelwagens in steden zonder effectieve interventie naar verwachting met 36% zal toenemen tegen 2030. Er wordt ook voorspeld dat de emissies van “last mile deliveries” en verkeersopstoppingen in de top 100 steden wereldwijd met meer dan 30% zullen toenemen omdat de vraag blijft stijgen en de trend naar snellere, flexibelere en vooral kleinere leveringshoeveelheden toeneemt. Dit leidt tot meer regelgeving om de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden te verminderen, zoals een voertuigverbod in stadscentra. Met dit in gedachten is het zinvol om logistieke oplossingen aan te bieden en te leveren die een positieve bijdrage leveren aan stedelijke ontwikkeling.

Bovendien moeten oplossingen werken binnen het duidelijk gedefinieerde wettelijke kader dat wordt gecreëerd door strategieën en wetten voor het behalen van klimaatdoelstellingen, zoals de EU-richtlijn voor duurzaamheidsvereisten voor bedrijven.

Uiteindelijk zijn het de aanbieders die de technologische vooruitgang kunnen bijbenen en tegelijkertijd aspecten van duurzaamheid kunnen introduceren die succesvol zullen zijn. (The Last Mile – The Ultimate Challenge in Logistics | SpringerLink) Uit een onderzoek van de Otto Group bleek dat 41% van de consumenten bereid zou zijn om meer te betalen voor hun bestelling in ruil voor een emissievrije levering. (The Last Mile: Stadslogistiek van de toekomst (emobilitaet.business). Hieruit blijkt dat duurzaamheid al een grote rol speelt in e-commerce.

4 strategieën voor een duurzamere last mile

Wat kun je doen om je last mile logistics groener te maken? Sta ons toe om vier strategieën te introduceren:

Duurzame last mile logistiek met MFC’s in stedelijke gebieden

Micro Fulfillment Centers (MFC’s) zijn kleine, geautomatiseerde oplossingen voor e-grocery die bijzonder geschikt zijn voor stedelijke gebieden. Hun nabijheid tot klanten betekent kortere leveringsroutes en snelle, flexibele levering met verschillende opties voor de laatste kilometer. Zelfs als er met conventionele voertuigen wordt geleverd, biedt microlevering de mogelijkheid om het verkeer en de CO2-uitstoot in steden te verminderen. Bovendien is de automatiseringsoplossing rechtstreeks verbonden met een supermarkt en maakt het gebruik van de bestaande infrastructuur. MFC’s kunnen ook worden geëxploiteerd als zogenoemde donkere winkels om online bestellingen te leveren aan andere supermarkten in stedelijke gebieden.

MFC’s bieden niet alleen voordelen voor exploitanten; ook klanten profiteren van de toegenomen flexibiliteit op de laatste kilometer. Afhankelijk van welke last mile oplossing het handigst is, kunnen klanten kiezen tussen click & collect bij de winkel van hun keuze, hun bestelling ophalen in een kluisje of hun boodschappen direct aan huis laten bezorgen. De ene dag kan het afhalen van online bestelde boodschappen bij de supermarkt op weg naar huis de handigste oplossing zijn. De volgende dag is het misschien beter om ze binnen een bepaalde tijd te laten bezorgen. Vrij te kiezen bezorgmomenten minimaliseren de kans op mislukte bezorgingen, die moeten worden vermeden omdat de CO2 die wordt geproduceerd door een tweede bezorging tussen de 7 en 75 procent van de oorspronkelijke uitstoot bedraagt, afhankelijk van de afstand. Een andere optie is het aanbieden van meer bezorgmomenten, zoals ‘s avonds of buiten de piekuren. Bezorgritten moeten worden gecombineerd om zo efficiënt mogelijk te zijn. Koolstofneutrale bezorgopties waarbij gebruik wordt gemaakt van bakfietsen of elektrische voertuigen zijn ook ideaal.

Grüne, nachhaltige Stadt mit hohen Gebäuden.

Routeplanning voor het vergroenen van uw last-mile logistiek

Een belangrijk hulpmiddel voor het vergroten van de duurzaamheid op de laatste kilometers zijn tools voor het optimaliseren van bezorgroutes. Ze vinden de best mogelijke, meest milieuvriendelijke route naar de consument – bijvoorbeeld door leveringsroutes flexibel aan te passen aan het huidige verkeer om de CO2-uitstoot te optimaliseren. Routeplanning moet ook gericht zijn op de consument en hen in staat stellen om het leveringsproces te beïnvloeden, bijvoorbeeld door eenvoudige opties aan te bieden voor het wijzigen van het leveringsvenster of adres om mislukte leveringen, die de CO2-uitstoot aanzienlijk verhogen, te verminderen. Een andere optie is live tracking, waardoor klanten altijd kunnen zien waar hun goederen zich bevinden.

Minder retourzendingen

De processen in het magazijn zelf spelen ook een belangrijke rol bij het verminderen van retourzendingen en het verhogen van de klanttevredenheid. Technologieën en de manier waarop ze worden gebruikt spelen een belangrijke rol bij het garanderen dat boodschappentassen daadwerkelijk worden gevuld met de boodschappen die de klant heeft besteld. Medewerkers van het Fulfillment Center weten alleen in welke zak ze een bepaald artikel moeten doen als ze duidelijke, exacte instructies krijgen van het systeem.

Het gaat er echter niet alleen om dat het product correct is. Kwaliteit en versheid zijn ook belangrijk. Zorgvuldige behandeling is vooral belangrijk in de detailhandel van voedingsmiddelen. Als er robotsystemen worden gebruikt, moeten deze delicaat met levensmiddelen kunnen omgaan; pickrobots moeten het optimale aangrijpingspunt van een artikel kunnen bepalen en het voorzichtig in de boodschappentas kunnen plaatsen. Als de consument tevreden is over de levering, zal hij opnieuw bij dezelfde levensmiddelenwinkel bestellen. Optimaal verpakte zakken verkleinen ook de kans dat goederen worden geretourneerd.

Nahaufnahme des Pick-it-Easy Robot beim Kommissionieren von Lebensmitteln

Duurzaam gebruik van meerdere verkoopkanalen

Door de veranderingen in het consumentengedrag is denken in netwerken een andere slimme benadering van fulfillment. Het richt zich op alle bedrijfsmodellen en gebruikt een intelligente combinatie van MFC’s, grote centrale fulfillmentcentra (CFC’s) en klassieke fysieke winkels om een hoge mate van flexibiliteit te bieden met betrekking tot bestelhoeveelheden en -volumes. De verschillende opties die door elk van deze fulfilmentcentra worden aangeboden, kunnen tijdens het aankoopproces naar wens worden gecombineerd. Consumenten kunnen zelf beslissen of ze liever bij een winkel in de buurt winkelen of dat online bestellen beter is.

Onze partner Woolworths biedt een best-practicevoorbeeld voor zo’n fulfilmentnetwerk. Het fulfilmentnetwerk van de Australische supermarktgigant biedt de oplossing voor de uitdagingen op de laatste kilometers door onnodige, omslachtige leveringen te verminderen en de leveringsroutes tot aan de eindklant te optimaliseren. Het netwerk omvat zowel fysieke winkels als meerdere fulfillmentcentra van verschillende grootte voor online bestellingen. Het bedrijf verwerkt ook online bestellingen in vier MFC’s, handmatige CFC’s en in één geautomatiseerde CFC in Auburn.

Nina Firgo
Communications Food Retail Solutions
What trends are shaping food retail, and how are these trends affecting food logistics? Nina is tackling these topics for our blog and writes about the freshest solutions for the grocery sector.